Međunarodna vježba potrage HGSS Stanice Orahovica održana u Voćinu

U subotu 18. svibnja u Voćinu je održana međunarodna vježba potrage u organizaciji HGSS stanice Orahovica. Na vježbi su sudjelovali i spašavatelji GSS Stanice Tuzla iz Bosne i Hercegovine te članovi Stanice Bjelovar, ujedno i instruktori Komisije za potrage, u ulozi voditelja radionica.

Potražna vježba trajala je cijeli dan, a organizirana je kroz dva dijela. Vježba je završila simulacijom potrage za nestalom osobom u Voćinu. Tijekom prijepodneva kroz više predavanja ponavljalo se i produbljivalo znanje o organizaciji i vođenju potraga, tehnikama i taktikama traženja te korištenju različitih resursa u potražnim akcijama. Kasnije se isto uvježbavalo na terenu u manjim grupama.
Tijekom potrage korišteni su svi dostupni resursi, spašavatelji tragači, K9 potražni timovi, dron i terenska vozila. „Nestala osoba“ pronađena je za sat i pedeset minuta od dojave, ozlijeđena na Voćinskim brdima. Medicinski je zbrinuta i transportirana do prve prometnice, nakon čega su spašavatelji u bazi odradili i analizu.

Rezultati ove vježbe, koju su sudionici ocijenili vrlo uspješnom, bit će vidljivi već u sljedećoj potrazi. Dodatnu vrijednost im daje razmjena iskustava sa GSS Stanicom Tuzla i postavljanje temelja za dugu i uspješnu, a najviše od svega prijateljsku međunarodnu suradnju.

Sudionike vježbe tijekom analize posjetio je načelnik Općine Voćin, Predrag Filić. Prostor za održavanje vježbe ustupila je Kulturno umjetnička udruga Voćin u prostoru Doma udruga Dudnjak.

Izvor:https://www.hgss.hr/medunarodna-vjezba-potrage-stanice-orahovica/