KUD Letnica na „Ohridskom suncu“ u Makedoniji

Na jugozapadnom djelu Sjeverne Makedonije uz Albansku granicu smjestilo se „makedonsko more“: Ohridsko jezero gdje se i ove godine po 17. Put  održao Međunarodni folklorni festival Ohridsko sunce. Na festivalu su nastupale razne europske države kao što su Rumunjska, Turska, Poljska Makedonija, Mađarska i Hrvatska. Novonastali KUD Letnica iz Voćina koji svoje korijene vuče s ne tako dalekog Kosova predstavio je Hrvatsku. Nastupili su uz tradicionalne plesove i glazbu letničkog kraja te svojim nastupom, a osobito izvedbom makedonske pjesme  „Jovano Jovanke“ oduševili makedonsku i brojnu međunarodnu publiku.

Predsjednik KUD-a Letnica Đora Đorđević rekao je kako im je cilj da za letnički kraj, nošnju i kulturu upozna šira publika te kako im je želja da se takva nošnja koja je blago letničkog kraja nikada ne zaboravi. Također izrazio je želju da se buduće generacije što više upoznaju letničku kulturu i običaje i tako ih sačuvaju od zaborava.

Ohrid je mjesto dugačke i bogate kulturne povijesti i grad u kojem su nasi sumještani posjetili nekolicinu crkvica. Zanimljiv je podatak kako na Ohridskom jezeru postoji 365 crkava, a neke su u funkciji i dana danas. Uz pregršt zanimljivosti članovi KUD-a Letnica posjetili su Otok svetog Nauma za koji se veže legenda da kad neki od posjetitelja svoje uho prisloni na njegov grob može osjetiti srce svetog Nauma koje kuca. Ohrid je poznat i po svom nakitu poput ohridskog bisera. Članovi KUU Letnica imali su priliku posjetiti jedinu radionicu čiju tradiciju obrade njeguje obitelj Filevicika čija je tajna obrade stara preko 200 godina.

Nakon nastupa na velikoj i međunarodno poznatoj manifestaciji KUD Letnica put je odveo upravo u Letnicu odakle i potječe cijela tradicija koju njeguju. Tako je hvale vrijedna manifestacija Ohridsko sunce nakon 30 godina ponovno okupila u velikom broju Hrvate s Kosova na rodnu grudu i to na proslavu Velike Gospe u Letnici.

Tekst: IJ

Foto: KUD Letnica