Blagdan Male Gospe i mala povijest hodočašća Gospi Voćinskoj

 

U petak 8. rujna blagan je Rođenja Blažene Djevice Marije (Mala Gospa) i dan hodočašća Slavonsko –podravskog arhiđakonata u Svetište Gospe Voćinske. Blagdanu će prethoditi trodnevnice sa svetim misama u župnuj crkvi od 5. do 7.rujna.

Iako ovaj blagan Voćinčani slave kao „kirvaj“  tijekom cijele godine Svetište Gospe Voćinske domaćin je hodočasnicima na brojnim hodočašćima od dječjeg hodočašća do hodočašća hrvatskih branitelja i predstavnika Hrvatske vojke i policije u prosincu. Voćin ima dugu tradiciju hodočašća te se može pretpostaviti da ona započinju već u 16. ili 17. stoljeću nakon što franjevci obnavljaju od strane Osmanlija razrušenu crkvu. Ono što se sigurno zna je da je Voćin nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija u 18. st. privlačio mnoge Marijine štovatelje. Tako su od 1886. požeški hodočasnici redovito dolazili u Voćin. Kako je to bilo u duhu 19. st. u Voćinu se gajila pobožnost prema Gospi Lurdskoj čije se štovanje nastavilo i nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom Drugog svjetskog rata crkva je ponovno oštećena i ostaje bez krova. Unatoč mnogim komunističkim zabranama i progonima vjernici ustraju i hodočašća se nastavljaju od 1963. godine. Nakon toga dolazi Domovinski rat te crkva trpi već svima dobro znanu sudbinu u prosincu 1991. godine. Tad je nestao i Gospin kip koji se štovao na hodočašćima.

No, voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine pohranio je sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta koja datira u 18. st. u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Tako da je 21. Kolovoza 1999. u procesiji požeških hodočasnika „Majka od Utočišta“ svečano vraćena u Voćin, hodočašća se nastavljaju na radost i utjehu brojnih hodočasnika.

Tekst: vv

Foto: pozeska-biskupija.hr