Voćinčani pokazali umijeće tradicijske košnje u Dinjevcu „Kosu v ruke i kosimo bez muke“

U nedjelju 29. svibnja KUU Voćin sudjelovao je na neobičnoj manifestaciji “Kosu v ruke i kosimo bez muke” koja se u Dinjevcu u općini Pitomača održala po prvi put. Manifestacija je okupila šest udruga i društava: Hrvatsko folklorno društvo „Sesvečice“, Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, KUD „Podravka“ Starogradački Marof, Udruga žena Repaš i Udruga žena hrvatsko srce iz Ždrale, KUU Voćin te Udruga žena Dinjevac kao domaćini i organizatori.

Nakon kratke povorke na livadi u Dinjevcu održalo se natjecanje u tradicionalnoj košnji. Ocjenjivanje ekipa bilo je u više kategorija kao što su: brzina i kvaliteta košnje, kvaliteta kose, radno ruho, kvaliteta otkosa, bodrenje članova itd. Stručni žiri je nakon zbrajanja bodova bio jednoglasan, članovi KUU Voćin osvojili su prvo mjesto.

Nakon natjecanja, članovi udruga  u neformalnim nastupima pokazali su svoje pjesme i plesove te u zajedničkom kolu otpjevali „domaću pitomačku pjesmu“. Uslijedio je običaj blagovanja hrane na livadi nakon naporne košnje, nije nedostajalo tradicionalnih kolača i lepinja domaćina. KUU Voćin je nastupio u „radnim nošnjama“, a koreografijom „Čuvala sam svinje i goveda“ kroz pjesmu i ples pokazali su običaje čuvanja stada u brđanskom Voćinu podno Papuka.

vv

Foto:  I. Barčan (ICV) i KUU Voćin