UNESCO revalidatori posjetili Park prirode Papuk i Voćin

Od četvrtka do subote (06. do 08. srpnja) Park prirode Papuk bio je domaćin UNESCO revalidatorima kako bi produžio svoj status UNESCO svjetskog geoparka. Park prirode Papuk imao je zadatak predstaviti napredak od zadnjeg povjerenstva revalidatora prije četiri godine. Predstavljena najnovija turistička infrastruktura, suradnja s lokalnom zajednicom, ostvarenja novih projekata. Jedan od uspješnih projekata je svakako posjetiteljski centar Geo info centar u  u Voćinu koji već više od godinu dana privlači tisuće posjetitelja svih uzrasta.

Povjerenstvo UNESCO revalidacije boravilo je u voćinskom kraju u subotu 08.07. Posjetili su nezaobilazne geolokalitete: bivši kamenolom Trešnjevicu i geološki spomenik prirode Rupnicu te poučnu stazu Dva hrasta. Važan dio kulturne baštine Papuka je i kasnogotička voćinska crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije koju su također posjetili. U Geo info centru su se osim domaćina iz JU Park prirode Papuk predstavili načelnik općine Predrag Filić, predsjednik vijeća Općine Voćin Roko Perić, predstavnici TZ Vrata Papuka, predsjednik Udruge pčelara Milanko Jeličić te predstavnici udruge Rast i Kulturno-umjetničke udruge Voćin.

U očekivanju pozitivne ocjene i produžetka statusa UNESCO svjetskog geoparka sigurni smo kako se povjerenstvo uvjerilo u prirodna bogatstva Papuka i voćinskog kraja kao i u važnost statusa geopaka za njegove stanovnike.

PP Papuk