U Voćinu održana 1. Dječja smotra folklora: Plesom i pjesmom pokazali kako mladi naraštaji čuvaju tradiciju

U prepunom Hrvatskom domu u Voćinu u nedjelju je održana 1. Dječja smotra folklora “Djeca sa sela u kolu su vesela” u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Voćin. Smotru su financijski i organizacijski podržale Općina Voćin i Turistička zajednica područja Vrata Papuka.

Na smotri je nastupilo pet dječjih folklornih skupina i to KUD-a Čačinci, KUD-a ”Šijaci” iz Biškupaca, Matice slovačke Miljevci, KUD-a ”Lipa” Nova Bukovica te domaćina KUU Voćin. Smotru je otvorio načelnik općine Voćin te predsjednik Turističke zajednice područja Vrata Papuka Predrag Filić.

– Sve aktivnosti, kada su djeca u pitanju, uvijek su nam najdraže i tu smo za pomoći što god treba. Vjerujem kako sam ja najveseliji načelnik u Hrvatskoj jer je općina Voćin najmlađa u našoj državi, dakle s najmanjih prosjekom godina stanovništva. Drago mi je da je Voćin dobio ovakvu priredbu zahvaljujući našoj Kulturno-umjetničkoj udruzi koja vrlo aktivno radi na očuvanju kulturne baštine naše općine. Bez kontinuiteta u očuvanju i promicanju kulturne baštine ista ne može opstati. Ova manifestacija pokazuje da je naša KUU na dobrom putu i što je najvažnije da imaju podršku djece i mladih i da sav svoj trud pokazuju na najbolji mogući način, a to su ovakve manifestacije – rekao je Filić.

Mali folkloraši svih skupina pokazali su zavidno znanje plesa te su svi dobili ogroman pljesak, a srce je osim onog dječjeg, najpunije bilo ženi koja stoji iza cijele ove prelijepe priče, voditeljici dječje folklorne skupine KUU Voćin Matei Doner.

– Kada su u pitanju djeca srce je uvijek ispunjeno, a s obzirom da mi jesmo najmlađa općina u Hrvatskoj, onda je najljepše se posvetiti djeci. Cilj cijele ove priče je da djeca nauče družiti se međusobno u ovako lijepom stvarima, ali isto tako mi kao odrasli trebamo prenositi našu tradiciju i kulturnu baštinu djeci jer na njima svijet ostaje i oni su ti koji će to čuvati u budućnosti. Moram zahvaliti Vladi RH koja je kroz Zakladu ”Hrvatska za djecu” financirala naš projekt baš pod nazivom ”Djeca sa sela u kolu se vesela” čiji su rezultati upravo danas viđeni, veliko hvala svim našim gostujućim društvima što su se odazvali našem pozivu, a od srca hvala našoj Općini Voćin i Turističkoj zajednici područja Vrata Papuka na velikoj pomoći. Sigurna sam da su svi uživali i sigurna sam da se u još većem broju vidimo i iduće godine – rekla je Doner.

Informativni cetar Virovitica

(www.icv.hr, vg)