U Slatini i Voćinu obilježena 30. obljetnica projekta Task Force

Riječ je o ljetnom volonterskom i ekološkom programu Eco Heritage Task Force koji je pod nazivom Task Force započeo u jeku ratnih stradanja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a njegovi inicijatori su bili mladi iz Kanade hrvatskog podrijetla.
Prva akcija Task Force održana je 1992. godine u Voćinu u organizaciji tadašnjih ministarstava RH (Iseljeništva, Obnove i Obrane) te Povjereništva Općine Podravska Slatina i Mjesne zajednice Voćin pod nazivom „Žuljevi za Hrvatsku“.

Akciju je tada u teško stradalom Voćinu predvodio direktor projekta obnove Nikola Vidak iz Kanade, a hrvatskoj mladeži slatinskog kraja pridružilo se četrdesetak mladića i djevojaka iz iseljene Hrvatske, odnosno Kanade, Australije, SAD-a, Švicarske i drugih zemalja koji su tijekom srpnja i kolovoza 1992. godine zajedno radili na čišćenju mjesta, krčenju ruševina, uređenju uglavnom javnih objekata, ali i razrušenih obiteljskih domova kako bi vratili život u ovo mjesto podno Papuka i pomogli obnovu Hrvatske.

Na inicijativu gradonačelnika Denisa Ostrošića, Grad Slatina je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Općinom Voćin organizirao susret začetnika projekta, bivših sudionika, odnosno onih koji su pomagali i zaslužni su za realizaciju projekta.

Svečanost obilježavanja 30. obljetnice projekta Task Force u Hrvatskoj započela je u petak, 24. lipnja u EPIcentru Sequoia u Slatini gdje je uvaženim gostima dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, a nastavljena je sljedećeg dana obilaskom Voćina.

– U Voćinu je započelo, a sve ono što se događalo u narednih 30 godina je izuzetna stvar za Hrvatsku. Zahvaljujem mladima iz Kanade što su sve to pokrenuli, kao i Hrvatskoj matici iseljenika koja je preuzevši projekt omogućila da on preraste u nešto više. Eco Heritage Task Force sve ove godine okuplja mlade iz cijeloga svijeta, promiče istine o svima nama i na neki način nas zbližava, te svojim volonterskim radom ostavlja trag diljem Hrvatske, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić izrazivši zadovoljstvo što je Slatina domaćin jednom ovakvom događaju, ali i žaljenje što se nije uspio okupiti veći broj volontera iz 1992. godine.

Kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić i muzejska fotografkinja Nikolina Tomić proveli su ih kroz stalni postav muzeja ali i ostale spomen sobe i izložbene prostore, dok ih je uz stručno vodstvo edukatorice Valentine Volf, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić poveo u obilazak Geo info centra u Voćinu. Obišli su i Svetište Gospe Voćinske i Crkvu Majke Božje u Voćinu koju su mladi sudionici akcije „Task Force 1992.“ zatekli razorenu do temelja. S gradnjom i obnovom voćinske crkve te njenim znamenitostima kroz povijest ih je upoznao župni vodič Mislav Peić.

Svojim posjetom obradovali su Voćinčanina Stjepana Brijačka također jednog od sudionika Task Force-a iz 1992. godine kojemu je, kao i svim ostalim nazočnim sudionicima 30.-e obljetnice, uručena zahvalnica za sudjelovanje.

Svoj su obilazak u Voćinu završili odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred centralnog spomenika Voćinskoj žrtvi gdje su im se pridružili predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković i potpredsjednik iste Ivan Đuzel te ih potom kroz svoju životnu kalvariju upoznali s ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata na voćinskom području.

Đuzel je također bio sudionik Task Force-a iz 1992. godine jer je bio među policajcima i hrvatskim braniteljima zaduženih za sigurnost mladeži tijekom njihovih radnih akcija i boravka u kampu budući da su to još uvijek bila nesigurna vremena.
Prisjetio se čvrstih prijateljstava, pisama koja su još godinama održavala sklopljene veze, ponovnog dolaska nekih od njih koje je očarao voćinski kraj, a dakako da je bilo i ljubavi te su poneki Voćinčani i kolege iz tadašnjeg osiguranja završili u Australiji.
Godinama poslije poneki od Task Forsovaca vratili su se u domovinu svojih predaka i danas žive u Hrvatskoj kao što je to npr. slučaj s prvim voditeljem TF Nikom Vidakom.

Zajedničko druženje sudionika Task Force-a nakon 30 godina obnovilo je neka stara prijateljstva, stvorilo nova, ali i iznjedrilo ideju o ponovnom projektu TF na slatinskom, odnosno voćinskom području.

Izvor i foto: Mihaela Feldi, Radio Slatina