U sklopu projekta „Dud lista gdje teče rijeka čista“ očišćena rijeka Voćinka

U subotu, 1. listopada, u volonterskoj akciji koju je, uz podršku dm-a, organizirala Udruga za razvoj lokalne zajednice RAST, od otpada je očišćeno korito rijeke Voćinke te zelene površine uz obalu rijeke. Volonteri i mještani pridružili su se akciji kako bi očistili rijeku u koju se odlažu velike količine otpada koji ugrožava lokalnu biosferu, a time i zaštićene sisavce poput vidre i dabra koji u njoj obitavaju.

Cilj projekta je akcijom čišćenja rijeke Voćinke i obnovom parka Dudnjak novim sadnicama duda ponuditi sumještanima nov prostor za druženje i rekreaciju. Same volonterske akcije popratit će radionice i izrada edukativnih materijala čiji je cilj upoznati lokalno stanovništvo o povijesti i važnosti parka s jedne strane, i važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada s druge. Uime svih nas iz Udruge, zahvaljujem dm-u što su u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje odabrali i naš projekt te nam pomogli u njegovoj realizaciji“, istaknuo je  Mislav Peić, voditelj Udruge za razvoj lokalne zajednice RAST.

Na dm-ov natječaj pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt „Dud lista gdje teče rijeka čista“ jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna.

„Natječajem {ZAJEDNO} za zelene ideje i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaka ideja koje za cilj ima stvaranje održivije budućnosti bitna te potaknuti što veći broj građana na održivije razmišljanje i djelovanje. Upravo je to razlog zbog kojeg smo odabrali projekt Udruge za razvoj lokalne zajednice RAST u kojem sudjeluje cijela zajednica s ciljem očuvanja prirode i zaštite okoliša. Uime dm-a zahvaljujem predstavnicima Udruge što su prepoznali dm kao partnera, a posebno želim zahvaliti svima koji su danas sudjelovali u akciji čišćenja i tako omogućili da rijeka Voćinka ponovno zablista“, istaknula je Ivana Beleš iz dm-a.

U sklopu projekta u studenom će u parku biti zasađene nove sadnice duda kako bi se očuvao njegov identitet. Uz čišćenje rijeke Voćinke i obnovu parka Dudnjak, mještani će moći sudjelovati u edukacijama i radionicama o očuvanju kulturnog i prirodnog naslijeđa te o očuvanju prirode, a Udruga će izraditi i edukativne brošure o važnosti pravilnog recikliranja i kompostiranja.