U nedjelju povijesni dan za Svetište Gospe Voćinske, bit će svečano proglašena manjom bazilikom

U nedjelju, 21. kolovoza povijesni je dan za Svetište Gospe Voćinske. Toga dana, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Požeške biskupije koje će se održati upravo u Voćinu, svetišna crkva bit će svečano proglašena manjom bazilikom. Na tu čast nedavno ju je uzdignula Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

– Urešena navedenim naslovom, Gospina voćinska crkva snažno će nas povezivati s nasljednikom svetog Petra i podsjećati na apostole koji su u dvorani posljednje večere u zajedništvu s Isusovom Majkom molili za dar Duha Svetoga, čijom je snagom krenula Crkva u svijet i u koju smo ugrađeni pripadnošću svojoj Požeškoj biskupiji. S radošću vas sve iščekujemo – poručuju iz Svetišta.

Euharistijsko slavlje počinje u 18.30 sati na otvorenom prostoru svetišta, a predvodi ga apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u zajedništvu s 20-ak biskupa iz Hrvatske i inozemstva. Na slavlju će sudjelovati predstavnici Vlade RH, saborski zastupnici, čelnici lokalnih samouprava, gradonačelnici i načelnici s područja Požeške biskupije. Uz veliki broj vjernika svoj dolazak su potvrdili oko 200 članova HKUD-ova u narodnim nošnjama, članovi crkvenih udruga, molitvenih zajednica, djelatnici odgojno-obrazovno-kulturnih ustanova te brojni hodočasnici pješaci iz svih dijelova biskupije.

Izvor: Informativni centar Virovitica (www.icv.hr)