Održana 14. voćinska kestenijada

U nedjelju 22.listopada 2023. održana je 14. po redu Voćinska kestenijada. Ove godine osim samih inicijatora tradicionalne manifestacije Kulturno umjetničke udruge Voćin u organizaciji je sudjelovala Turistička zajednica područja Vrata Papuka uz pokroviteljstvo Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Kako je mjesec listopad mjesec zahvalnosti za plodove zemlje Voćinska kestenijada započela je svetom misom u župnoj crkvi Gospe Voćinske. Gosti i članovi folklornih društava su u pjesmi i plesu u kratkom mimohodu prošetali do Hrvatskog doma. Društva su se kratko predstavila mnoštvu posjetitelja. Voditelj programa, stručni suradnik za turizam TZP Vrata Papuka najavio je načelnika Predraga Filića koji je i otvorio 14. voćinsku kestenijadu. Osim domaćina KUU Voćin u Domu je nastupila skupina Malog folklora KUU Voćin na oduševljenje velikih i malih. Nakon domaćina redom su nastupili: KUD “Obreška” Donja Obreška, KUD “Sloga” Bapska, KUD “Drežnik”, HKUD “Naši korijeni” Bistrica-Žepče, KUD “Lipa” Nova Bukovica, KUD “Kondrićani” Kondrić, KUD “Škrinja” Bušetina, KUD “Podravina” Čađavica i KUD “Klasje Slavonije” Antunovac.

Osim što se Trgom Gospe Voćinske širio miris pečenih kestena, zvuci folklorne pjesme i dječje igre poseban dio manifestacije bila je naravno i torta od kestena. Već nekoliko godina tradicionalnu voćinsku tortu od kestena izrađuje i donira slastičarka Sandra Jadek, a ukrašavaju članice KUU Voćin te ju dijele posjetiteljima. Ove godine se uz dječje motive obilježio kraj projekta „Djeca sa sela u kolu su vesela“, a čije smo rezultate imali prilike vidjeti kroz cijelu godinu.

vv

Foto: KUU Voćin