Matea Doner je dobitnica nagrade Maslačak znanja

Naša sumještanka Matea Doner jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrade Maslačak znanja. Ova nagrada se svake godine dodjeljuje u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, a glavni joj je cilj isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati sve građane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Nagrada se sastoji od male skulpture, povelje i vaučera za besplatno pohađanje programa obrazovanja po izboru dobitnika.

Matea Doner jedinstvena je i svestrana osoba koja je sve svoje ciljeve, kompetencije, kao i status u društvenoj zajednici, stekla isključivo svojim aktivnim radom, angažmanom, pozitivnom energijom, te u svladavanju svih prepreka koje bi joj se našle na putu. Nakon završenog formalnog srednjoškolskog obrazovanja završava Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te specijalistički stručni diplomski studij menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku. Završava i pedagoško – psihološko – didaktičko -metodičku izobrazbu na Učiteljskom fakultetu u Osijeku kako bi stekla osnovno obrazovanje za rad u odgojno-obrazovnim ustanovama. Tada počinje raditi kao učiteljica u osnovnoj školi. Godine 2019. zapošljava se u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, gdje i danas radi. Osim redovnog rada u školi, provodi podršku u obrazovanju i izvan radnog vremena, pomaže obiteljima s navedenim socijalnim statusom u organizaciji slobodnog vremena djece, održava radionice za razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina. U slobodno vrijeme također pomaže, kako korisnicima Centra, tako i ostalim pripadnicima društvene zajednice u kojoj djeluje, provedbom različitih psihosocijalnih radionica. Godine 2020. upisuje edukaciju Realitetne psihoterapije. Kao aktivna članica društvene zajednice u kojoj djeluje, organizatorica je svih većih manifestacija i aktivnosti na području općine Voćin, gdje živi, a od nedavno i na području Virovitičko-podravske županije.

Već 11 godina članica je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Voćin, kojim danas predsjeda. Uz formalno i neformalno obrazovanje, položila je sve tečajeve i programe osposobljavanja koja su joj se nudila u vatrogasnoj struci („C“ kategoriju za vozačicu vatrogasnog kamiona; rukovanje aparatima za dišne aparate i simulatorom plamenih udara, osposobljavanja za gašenje požara otvorenog prostora i desant helikopterom itd.). Unutar vatrogasne struke volontira provodeći edukacije i održavajući predavanja i radionice operativnim vatrogascima nakon težih vatrogasnih intervencija, kako bi lakše svladali stres s kojim su se susreli.

Uspjeh na svim područjima zaslužila je proaktivnim radom, kontinuiranim obrazovanjem i osposobljavanjem, te ulaganjem u razvoj vlastitih znanja i vještina, kao i podizanjem svijesti u civilnim organizacijama i lokalnoj zajednici o važnosti cjeloživotnog učenja.

Izvor i foto:www.cjelozivotno-ucenje.hr