Kulturno umjetnička udruga Voćin na 39. Međunarodnoj smotri folklora LIDAS u Pleternici

U nedjelju, 19.lipnja održala se 39. Međunarodna smotra folklora LIDAS u Pleternici. Smotru su organizirali domaćini KUD Orljava iz Pleternice, a uz njih je sudjelovalo dvanaest kulturno-umjetničkih udruga i društava. Tako su se predstavili: dječja skupina KUD-a Orljava Pleternica, KUD Orljava Pleternica, KUU Voćin iz Voćina, KUD Požeška dolina iz Požege, HKUH Crnač iz Crnača (BiH), HKUD Trenk Nova Gradiška, KUD Svilenka iz Buka, KUD Šokadija iz Budrovaca, HKUD Linđo iz Neuma, Muška pjevačka skupina Rakijaši iz Pocrkavlja, KUD Šijaci iz Biškupaca, KC Klasje iz Privlake i KUD Vesela šokadija iz Gudinaca.

Cijeli lipanj u Pleternici obiluje događanjima dok je smotra folklora vrhunac svih manifestacija. Smotra je započela svečanom povorkom ispred osnovne škole fra Kaje Adžića, u kojoj su osim folkloraša sudjelovale i konjske zaprege. Na oduševljenje gledatelja fokloraši su se kratko predstavili i ispred Gradske kuće. Program  je unatoč vrućini bio svečan i zanimljiv, a nastavio se na pozornici na poznatom pleterničkom Trgu bećarca.

Kulturno umjetnička udruga Voćin predstavila je Voćin se koreografijom „Mlad se Ivo na vojnicu sprema“ autora koreografije Miroslava Šarića. Običaj ispraćaja vojnika u vojsku prošlih stoljeća prikazali su šetanim kolom (Mlad se Ivo), krivim kolom (Oj djevojko), plesovima brđanskim tarabanom i poskakancem te pjesmama Maramica, marama i Dok mladi vojnik.

Fotografije najbolje pokazuju raskoš tradicije i ljubav prema baštini koju treba prenijeti mladim generacijama.

VV

Foto: KUU Voćin