Izabrane najuređenije okućnice na Vratima Papuka

Turistička zajednica Vrata Papuka  raspisala je izbor za najljepšu okućnicu na području općine Čačinci i općine Voćin u cilju motiviranja mještana na uređivanje svojih dvorišta, a čiji cilj je bio povećanje kvalitete životnog prostora te očuvanje i zaštita okoliša.

Ocjenjivanje okućnice obuhvaćalo je: cvijetnost i hortikulturu uređenja (cjelogodišnje održavanje, raznovrsnost bilja i originalnost uređenja), opći dojam (uređenost fasade i okoliša) i utjecaj na ulicu.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo obišlo je prijavljene obitelji i njihove okućnice te donijelo odluku o najboljima.

Prema odluci stručnog žirija prvo mjesto i nagradu u vrijednosti od 150 eura osvojila je obitelj Volf iz Voćina.

Drugo mjesto i nagradu u vrijednosti 100 eura  osvojila je obitelj Erceg iz Čačinaca te treće mjesto u vrijednosti 50 eura obitelj Habričko također iz Čačinaca.

Kod obitelji Volf povjerenstvo je zateklo  nekoliko desetaka vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, dječja igrala i ukrašen bunar, sadnice šumskog voća, bambusa, više vrsta čempresa, različite sorte loza i penjačica, stare sorte cvijeća, domaće voćke i krušku na ogradi.

U dvorištu obitelji Erceg uz rodino gnijezdo i staru slavonsku brajdu od stare sorte grožđa nalazi se krušna peć sazidana od Guttmanove cigle iz 1929. godine kao i brojni slavonski detalji kao što je stara „fangla“ za vodu koja sada služi kao cvijetnjak i drveno postolje sa starim lavorom za umivanje.

Brojne vrste aromatičnih i mirisnih biljaka, stare sorte ruža, kamenjari i hortenzije koje  su prikupljene iz raznih drugih dijelova Hrvatske krase okućnicu obitelji Habričko.

Svaka prijavljena okućnica je bila posebna na svoj način, presudila je raznovrsnost bilja i orignalnost uređenja kod ovogodišnjih pobjednika.

Sve stanovnike koje ove godine nismo uspjeli motivirati na uređenje okućnice nadamo se da ćemo uspjeti sljedeće godine – poručuju iz TZP Vrata Papuka.

TZ Vrata Papuka